Buurtkastje op het kerkplein

Buurtkastje

Op het kerkplein direct links van de slagboom staat een zogeheten buurtkastje. Een buurtkastje is een kastje met daarin diverse (houdbare) voedingsmiddelen en verzorgingsproducten.
Iedereen kan uit het buurtkastje gratis en anoniem pakken wat zij goed kunnen gebruiken en/of erin zetten wat zij kunnen missen. Op die manier gaan we verspilling tegen en worden mensen geholpen die bijvoorbeeld aan het eind van hun geld (een keer) een stuk maand overhouden.

Waarom een buurtkasje?
Geen dingen weggooien
Soms heb je iets in de kast staan, wat je eigenlijk helemaal niet zo lekker vindt. Of je hebt gewoon teveel van een bepaald iets staan. Je kunt het dan natuurlijk altijd in de container gooien, maar dat is zonde!

Om mensen te helpen
Niet iedereen heeft het even breed. Vooral in deze tijd met de hoge energiekosten, dure boodschappen en noem alles maar op, komen veel meer mensen in de financiële problemen. Ze komen lang niet altijd in aanmerking voor de voedselbank of schamen zich daar misschien zelfs voor. Een buurtkastje heeft geen regels.

Wil je helpen, dan kun je dus ook af en toe bij je wekelijkse boodschappen een paar extra producten kopen en die in het buurtkastje zetten! Let bijvoorbeeld ook op als er iets 1+1 gratis is bij de supermarkt.

Voor iedereen
Buurtkastjes zijn voor en door iedereen. Of je nu rijk of arm bent, je kunt er altijd even in kijken en iets meenemen wat je kunt gebruiken. Het is natuurlijk niet verplicht er iets anders voor in de plaats te zetten. Maar kun je het missen, dan wordt dat natuurlijk wel zeer gewaardeerd!

Welke producten mogen er wel / niet in het kastje?
Houdbare voedingsmiddelen zoals broodbeleg, crackers, rijst, pasta, sauzen, soep, groente in glas of blik en vlees in blik zien we graag terug in het kastje. Verzorgingsproducten zoals maandverband, (af)wasmiddel, shampoo, zeep, deodorant en tandpasta zijn tevens een mooie aanvulling.

Alcohol, tabak, medicijnen, producten die over de houdbaarheidsdatum of geopend zijn, zijn ongewenste producten en zullen dus ook verwijderd worden.

Contact
Het Buurtkastje Vijfhuizen is een initiatief van inwoners van Vijfhuizen. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van het kastje en zullen een dagelijkse controle uitvoeren op de (houdbaarheidsdatum van de) producten die in het kastje worden gezet.
Via de Facebookpagina “Buurtkastje Vijfhuizen” zullen regelmatig updates worden gedeeld.
Heb je een vraag, verzoek, klacht of opmerking? Dan kan je contact opnemen via buurtkastjevijfhuizen@gmail.com

 
terug