Het orgel

Op deze foto krijg je letterlijk een kijkje achter de schermen. Gewoonlijk zie je op foto's alleen het front met de 'grote' orgelpijpen. Achter dat front staat nog een groot aantal pijpen van verschillende lengten en doorsneden. Dat alles tesamen geeft het orgel zijn fraaie eigen klank.


Het orgel in de Verbondskerk werd in 1962 gebouwd voor de Gereformeerde kerk in Vijfhuizen. De bouwer was de firma Fonteyn en Gaal. Het instrument heeft een imposante volle klank.
De Gereformeerde kerk huisde in een charmant maar zeer bescheiden kerkgebouw waar de klank van het orgel niet volledig tot zijn recht kwam. Pinksteren 1999 werd het Gereformeerde kerkgebouw buiten gebruik gesteld. Het orgel werd gedemonteerd en grondig gereinigd door de Fa. Kaat & Tijhuis.

Bij de overplaatsing naar de Verbondskerk vond een membraanrevisie en herintonatie plaats. Na de heringebruikname op 10 oktober 1999 werd besloten het orgel uit te breiden met een trompetregister. Het register werd in 2000 toegevoegd.
 
In 2015 werd het onderhoud overgenomen door de Fa. S. de Wit uit Nieuw Vennep. Daarbij werden enkele verbeteringen aangebracht.
De Quint 1 1/3′ werd aangepast naar een Quint 2 2/3′. Van de Trompetlade zijn de mechanieken aangepast en de windvoorziening is verbeterd. Het orgel, met een elektro-pneumatische tractuur, heeft nu 16 sprekende registers.

Hieronder een overzicht van de registers

 
Dispositie per 2019
Hoofdwerk (I) Nevenwerk (II) Pedaal
Prestant 8’ Holpijp 8’ Subbas 16’
Roerfluit 8’ Speelfluit 4’ Gedekt 8’
Gamba 8’ Nachthoorn 2’ Trompet 8’
Octaaf 4’ Quint 2 2/3   
Prestant 2’ Sesquialter 2 st  
Mixtuur 1 1/3 – 4 st Dulciaan 8’  
Trompet 8’ Tremulant  
 
Koppelingen:
   
Ped + I    
Ped + I super    
Ped + II    
Ped +II super    
I + II    
I + II sub    


 
terug